
Kapustę poszatkować, posolić, wymieszać i odstawić, by puściła sok. Odcisnąć i przełożyć do garnka. Dorzucić marchewki starte na dużych oczkach, papryki pokrojone w zapałkę, cebule posiekane w półplasterki oraz pokrojone w plastry i posolone ogórki i pomidory. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Przykryć i na wolnym ogniu dusić do momentu, aż papryka będzie al dente.
Wlać trochę octu. Posłodzić cukrem trzcinowym. Przełożyć do wyparzonych słoiczków (świetnie sprawdzi się łyżka do makaronu). Docisnąć i zakręcić. Dla pewności można poddać pasteryzacji.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zaprosi widzów na potrawy z kapusty. Zacznie od domowej sałatki...
Oliwki odsączyć z zalewy, przełożyć do miski. Dodać ser pokrojony w kostkę, drobno po ...
Rzodkiew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić na cienkie , dł ...
Buraki ugotować, pokroić na cienkie plastry, ułożyć na rukoli. Wodę zagotować z octem ...
Świetna na start!