Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Perliczka po wenecku

Opis przygotowania

Umytą perliczkę natrzeć dokładnie solą i pieprzem, włożyć do głębokiego żaroodpornego naczynia (lub brytfanny), polać roztopionym masłem i oliwą, dodać goździki, oprószyć odrobiną startej gałki muszkatołowej. Podroby i szyję ugotować w osolonej wodzie i wystudzić, z szyi wydzielić mięso i razem z podrobami drobno pokroić.

Perliczkę wstawić do gorącego piekarnika i zrumienić w temp. 220 st. C (15-20 minut), po czym zmniejszyć temp. do 180 st. C i dodać pokrojone na kawałki pomidory (pozbawione pestek). Całość podlać winem, przykryć i dusić do miękkości, polewając od czasu do czasu sosem spod pieczeni.

Następnie zdjąć pokrywkę, przypiec mięso na złoty kolor, wyjąć z sosu (nie powinien być zbyt gęsty). Sos oraz mięso z szyi i podroby zmiksować, w razie potrzeby lekko odparować. Doprawić solą i pieprzem, po czym przelać do sosjerki.

W sezonie podawać ze szparagami - ugotowanymi w lekko posolonym i posłodzonym wrzątku.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 64
Ewa gotuje - odc. nr 64

W kolejnym odcinku swojego autorskiego programu Ewa Wachowicz sięgnie po...

 

Podobne przepisy

Makaron z indykiem, kurkami i pesto

Mięso pokroić w kostkę. Przełożyć do zamykanego pojemnika. Przyprawić...

Ryba w jogurcie

Filety z obu stron posolić i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić. Pr ...

Pieczona pierś indyka w sosie śliwkowym

Podana z zielonym purée!

Nóżki i piersi kaczki confit

Nóżki i piersi natrzeć solą z każdej strony. Włożyć do zamykanego pojemnika...

Wróć do listy przepisów