Kaszę wsypać na sito i porządnie wypłukać. Przełożyć do garnka, zalać wodą (1 cm ponad kaszę), posolić, dodać masło, przykryć i ugotować do miękkości (ok. 25 minut). Od czasu do czasu przemieszać i ew. dolać wody.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przyprawić cynamonem. Posłodzić i wymieszać.
Ugotowaną kaszę nałożyć do żaroodpornych kokilek (wcześniej wysmarować je masłem i wysypać bułką tartą). Ubić. Na kaszę dać jabłka z cukrem i cynamonem. Na jabłka konfiturę z czarnej porzeczki. Posypać płatkami migdałów.
Zapiekać przez 20-30 minut w temp. 180 st. C.
Podawać na ciepło.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz zaprezentuje przepisy, które mają wspólny składnik...
Placek z warzywem i lukrem z limoncello...
Startą cukinię gotować na małym ogniu przez ok. 2 godziny do miękkości...
Mąkę przesiać na stolnicę, dosypać cukier, zrobić dołek, wybić jajka i dodać żółtka ( ...
Mocno pomarańczowe;-)