Piekarnik rozgrzać do 240 st. C. Formę (średnica 24 cm) wysmarować masłem i wstawić do lodówki. Czekolady rozpuścić (osobno), do każdej dodać po 125 g masła. Roztrzepać i dodać po 2 jajka. Przyprawić solą. Połączyć z mąką - po 65 g.
Do masy ciemnej dodać żurawinę, wymieszać i przelać do formy. Następnie nałożyć masę jasną. Foremkę włożyć do piekarnika, piecyk wyłączyć. Gdy piekarnik wystygnie, ciasto będzie gotowe (co potrwa mniej więcej 2 godziny).
Podawać z żurawiną.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa Wachowicz przygotuje rybę zapiekaną pod chrzanem...
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodać ziemniaki, ...
Jajka zmiksować z cukrem. Umieścić w kąpieli wodnej i miksować jeszcze przez 3-4 minu ...
Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać rozdr ...
Masło roztopić, wsypać cukier. Gdy się rozpuści, dodać miód. Zdjąć z ognia, dać przyp ...