
We wrzącej na ogniu wodzie roztopić masło, dodać szczyptę soli. Zdjąć z ognia, wsypać przesianą mąkę, postawić na ogniu i dobrze wyrobić drewnianą łyżką. Zdjąć z ognia i mieszać, aż temperatura spadnie do ok. 70 st. C. Wmieszać po jednym jajku. Mieszać aż do wystygnięcia.
Ciasto nałożyć do szprycy. Na blasze uformować ciasteczka (np. rozetki). Piec w piekarniku rozgrzanym do 200-220 st. C przez 20-25 minut.
Wystudzić, rozkroić, napełnić kremem (śmietanę ubić na sztywno, dodając cukier i cukier waniliowy). Krem można urozmaicić, dodając do niego owoce - świeże lub konserwowe.
Ptysie wyśmienicie smakują też na słono - z pasztetem, pastą z tuńczyka (tuńczyk z puszki, kapary lub ogórki, majonez) albo pieczarkami przesmażonymi z cebulą na maśle. Po napełnieniu farszem ciasteczka można posypać startym serem i zapiec w piekarniku.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku będą knedle twarogowe z sosem wiśniowo-rumowym. Na deser...
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać w dużej misce. Dodać rozpuszczone masło ...
Drożdże wymieszać z cukrem. Odstawić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wysieka ...
Dno foremki (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, od ...
Ser przepuścić dwa razy przez maszynkę. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i masło. ...