Tabliczkę czekolady rozkruszyć. Mleko w proszku przesiać przez sitko. Posiekać około 200 g orzechów włoskich (resztę zostawić do dekoracji). Herbatniki mocno przesiekać.
Do garnka wlać 1/2 szklanki wody, wsypać całą szklankę cukru i gotować przez kilka minut cały czas mieszając.
Następnie wrzucić rozdrobnioną czekoladę i kostkę masła. Zagotować. Po zagotowaniu podgrzewać jeszcze przez około 5 minut, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, wsypać przesiane mleko, posiekane orzechy włoskie, rodzynki, skórkę z pomarańczy i herbatniki. Całość szybko wymieszać.
Na spodzie blachy ułożyć andrut, nałożyć ciepłą masę, wyrównać. Przykryć drugim andrutem. Schłodzić w lodówce.
Następnie posmarować roztopioną czekoladą (z odrobiną masła i mleka). Udekorować połówkami orzechów włoskich. Gdy czekolada zastygnie, gotowy blok podzielić na kawałki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Polędwiczki wieprzowe po staropolsku, blok czekoladowy z bakaliami. Ewa...
Dno foremki (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, od ...
Dno foremki (24x40 cm) wyłożyć połową herbatników. Na mleku ugotować budyń i, gdy prz ...
Składniki wyrobić w robocie. Przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i uformować wałek. ...
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę...