
Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka - po jednym. Dokładnie zmiksować. Naprzemiennie dodać pozostałe składniki - przesian± m±kę, sodę, przyprawę do piernika, piwo oraz rozpuszczony i wystudzony miód. Dorzucić posiekane bakalie. Wymieszać.
Białka ubić ze szczypt± soli, delikatnie poł±czyć z reszt± ciasta. Przełożyć do 2 foremek keksowych (wysmarowanych masłem i wysypanych bułk± tart±). Piec przez 1 godzinę i 15 minut w temp. 180 st. C. Wystudzić. Udekorować lukrem, zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.
Piernik będzie dobry nawet po 4 tygodniach. W oryginalnej recepturze, pochodz±cej ponoć z lat 60. minionego stulecia, jest mowa o piwie słodowym. Na całe szczę¶cie ten trudno dostępny trunek z powodzeniem można zast±pić piwem ciemnym, przy czym proponuję sięgn±ć po które¶ z tzw. piw damskich, bowiem tradycyjny porter może okazać się zbyt gorzki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
¦więta zbliżaj± się wielkimi krokami, dlatego Ewa Wachowicz już dzi¶ proponuje...
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać m±kę przesian± z proszkiem do pieczenia. Wlać oliwę. Bi ...
Do miski wsypać zmielone migdały. Dodać m±kę...
M±kę z kakao przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, cukier puder, cukier waniliow ...
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać olej, m±kę przesian± z proszkiem do pi ...