Masło utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodać po jednym żółtku. Następnie dodać po łyżce maku - sparzonego mlekiem i zmielonego dwa razy. Wymieszać.
Dodać po łyżce kaszy manny, wymieszanej z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Wmieszać posiekane orzechy włoskie i jabłka utarte na tarce jarzynowej, dodać pianę z białek - ubitą z szczyptą soli.
Przełożyć do tortownicy lub małej blaszki. Piec przez około 1 godzinę w temp. 180 st. C. Oblać płynną czekoladą, udekorować połówkami orzechów.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Przed nami Wielkanoc! W programie Ewa pokaże jak przyrządzić galaretki...
Mąkę posiekać z masłem (jak na kruche ciasto). Dolać piwo i zagnieść. Zawinąć w folię ...
Na maśle solonym! Wedle receptury z Bretanii...
Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę - ...
Mąkę przesiać z cukrem pudrem. Wysiekać z zimnym masłem. Wbić jajko. Zawinąć w folię ...