Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Jabłecznik sypany

Opis przygotowania

Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wlać sok z cytryny. Przyprawić cynamonem. Wymieszać i odstawić.

M±kę, grysik i proszek do pieczenia wsypać do miski. Posłodzić i wymieszać. Podzielić na 3 mniej więcej równe czę¶ci.

Pierwsz± porcję nałożyć na dno tortownicy (¶rednica 28 cm, dno wy¶cielone papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem i wysypane grysikiem). Wyrównać. Wyłożyć połowę jabłek. Docisn±ć. Na owoce dać drug± porcję sypkich składników. Nałożyć resztę jabłek. Ubić. Nałożyć resztę składników sypkich. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć zmrożone masło - na tarce o dużych oczkach.

Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C.

Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 551
Ewa gotuje - odc. nr 551

Ewa uwielbia góry, więc kolejny program zacznie w Beskidzie Wyspowym. Zanim...

 

Podobne przepisy

Tarta z figami i ricott±

Trochę francuska, trochę włoska... Pyszna!

Ciasto strażackie

Biało-czerwone, a więc zarówno dla druhów z OSP i PSP, jak i na ¶więta państwowe...

Cud miód jabłka z gruszkami

Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczypt± soli. Utrwalić cukrem...

Blamanż migdałowy

Ponoć zajadał się nim Józef Piłsudski...

Wróć do listy przepisów