Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Chmurka brzoskwiniowa

Opis przygotowania

Mąkę przesiać do miski. Posłodzić. Dodać żółtka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dorzucić masło, posolić, lekko posiekać i szybko zagnieść. Wstawić do lodówki na 15 minut.

Przełożyć do tortownicy (średnica 26 cm). Rozciągnąć dłońmi, rozwałkować małym wałkiem.

Piec przez 20 minut w temp. 180 st. C.

Galaretki rozpuścić w 300 ml wrzątku. Wlać syrop spod brzoskwiń. Wymieszać. Wsypać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Odstawić.

Tężejącą galaretkę wylać na wystudzone ciasto (cały czas w formie). Wstawić do lodówki.

Przygotować krem. Schłodzoną śmietanę lekko ubić. Dodać śmietan-fixy i ubić na sztywno. Wyłożyć na galaretkę. Schłodzić.

Przed podaniem ozdobić prażonymi płatkami migdałów i listkami mięty.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 537
Ewa gotuje - odc. nr 537

Kolejny program zacznie potrawa znad Sekwany – Ewa ugotuje zupę cebulową....

 

Podobne przepisy

Ciasto na maślance

Szklankę cukru, 2 całe jajka i 3 żółtka ubić mikserem, dodać szklankę maślanki i cien ...

Piernik toskański

Przysmak z okolic Sieny;-)

Piramida limonkowa

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Utrwalić cukrem - miks ...

Pasta z pistacji

Znakomita jako smarowidło i do... sernika!

Wróć do listy przepisów