Masło roztopić w rondelku i odstawić do wystudzenia.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda, pokroić w dużą kostkę. Przełożyć na patelnię z rozgrzanym masłem. Przyprawić cynamonem, posłodzić i podsmażyć.
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać cukier i utrzeć. Wlać masło i zmiksować. Wsypać mąkę i jeszcze raz zmiksować. Białka ubić. Pianę dodać do żółtek z masłem. Wymieszać na niskich obrotach. Dorzucić podsmażone jabłka. Przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.
Piec na złoty kolor w temp. 180 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest wilgotne.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku Ewa zaprezentuje potrawy tradycyjnej kuchni polskiej. Zacznie...
Po prostu pyszny jabłecznik! W barwach narodowych;-)
Z talarkami jabłek...
W małej misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Odstawić. W dużej misce roz ...
Jajka zmiksować z cukrem. Umieścić w kąpieli wodnej i miksować jeszcze przez 3-4 minu ...