Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Torcik z truskawkami i galaretką

Opis przygotowania

Galaretki zalać szklanką wrzątku. Wymieszać i odstawić.

Herbatniki pokruszyć do miski. Utłuc drewnianą pałką. Wlać roztopione masło. Wymieszać i przełożyć do okrągłej foremki (najlepsza jest taka z porcelanowym spodem i zdejmowanym, silikonowym rantem). Wstawić do lodówki.

Zimną śmietanę ubić. Wlać wystudzoną galaretkę i zmiksować.

Truskawki pozbawić szypułek i pokroić na ćwiartki. Ułożyć na herbatnikowym spodzie. Zalać śmietaną z galaretką i na godzinę schować do lodówki.

Po tym czasie na śmietanie ułożyć przekrojone na pół truskawki. Zalać tężejąca galaretką truskawkową (wcześniej trzeba ją rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić). Gdy zastygnie schłodzić w lodówce.

Zdjąć rant. Ciasto obłożyć podłużnymi biszkoptami i przewiązać wstążką.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 484
Ewa gotuje - odc. nr 484

Gdy robi się coraz cieplej a lato tuż, tuż sięgamy po receptury na chłodniki,...

 

Podobne przepisy

Roster brzoskwiniowy

Brzoskwinie wrzucić na moment do wrzątku, następnie schłodzić pod zimną wodą i pozbaw ...

Ciasto imbirowe

Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir oraz sól. Dodać zm ...

Szybkie ciasto z owocami

Masło roztopić w garnku. Dodać cukier i cukier waniliowy...

Ciasto z buraków i marchwi

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej i aromat. Wmieszać buraki i marchew, następnie orz ...

Wróć do listy przepisów