Galaretki zalać szklanką wrzątku. Wymieszać i odstawić.
Herbatniki pokruszyć do miski. Utłuc drewnianą pałką. Wlać roztopione masło. Wymieszać i przełożyć do okrągłej foremki (najlepsza jest taka z porcelanowym spodem i zdejmowanym, silikonowym rantem). Wstawić do lodówki.
Zimną śmietanę ubić. Wlać wystudzoną galaretkę i zmiksować.
Truskawki pozbawić szypułek i pokroić na ćwiartki. Ułożyć na herbatnikowym spodzie. Zalać śmietaną z galaretką i na godzinę schować do lodówki.
Po tym czasie na śmietanie ułożyć przekrojone na pół truskawki. Zalać tężejąca galaretką truskawkową (wcześniej trzeba ją rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić). Gdy zastygnie schłodzić w lodówce.
Zdjąć rant. Ciasto obłożyć podłużnymi biszkoptami i przewiązać wstążką.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Gdy robi się coraz cieplej a lato tuż, tuż sięgamy po receptury na chłodniki,...
Brzoskwinie wrzucić na moment do wrzątku, następnie schłodzić pod zimną wodą i pozbaw ...
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir oraz sól. Dodać zm ...
Masło roztopić w garnku. Dodać cukier i cukier waniliowy...
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej i aromat. Wmieszać buraki i marchew, następnie orz ...