Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Cytrynowa babka z mascarpone

Opis przygotowania

Jajka wybić do miski. Wsypać cukier i dobrze zmiksować. Gdy jaja zbieleją i podwoją objętość dorzucić mascarpone. Utrzeć. Dodać mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ponownie zmiksować. Wlać olej i wymieszać robotem. Dodać skórkę otartą z cytryn i sok z cytryny. Utrzeć i przełożyć do foremki na babę (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, średnica 26 cm). Wierzch wyrównać.

Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.

Po wystudzeniu udekorować lukrem, owocami i miętą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 448
Ewa gotuje - odc. nr 448

Koszyczek z pisankami, chrzanem, chlebem i wędzonką może świadczyć tylko...

 

Podobne przepisy

Puszysty sernik z sosem malinowym

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem...

Tarta dwukolorowa z truskawkami

Mąkę przesiać na stolnicę – wraz z sodą oczyszczoną...

Ciasteczka kokosowe z chia, czekoladą i żurawiną

Bez glutenu i bez laktozy - na mleku roślinnym, dla wegan!

Kogel-mogel z owocami

Socjalistyczna odpowiedź na zabaglione...

Wróć do listy przepisów