Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder. Dorzucić zimne masło i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajka. Dodać śmietanę, ocet i sodę. Wymieszać nożem, następnie wyrobić ciasto. Przełożyć do zamykanego pojemnika.
Mleko przelać do garnka. Posłodzić i podgrzać. Wsypać orzechy. Wymieszać. Gdy zgęstnieje dodać masło. Wystudzić.
Metalową formę na orzeszki rozgrzać i natłuścić. We wgłębieniach umieścić porcje ciasta. Usmażyć na blasze lub żywym ogniu.
Połówki orzeszków napełnić kremem i skleić ze sobą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Choć tym razem gotowanie zacznie się od góralskiej zoproski, czyli wywodzącej...
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Uperfumować cukrem waniliowym...
Idealne do popołudniowej kawy lub na wypad za miasto...
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodać cukier. Do ...
Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać rozdr ...