Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Tort makowy z brzoskwiniami

Opis przygotowania

Mak opłukać i zalać wrzątkiem. Odstawić na całą noc. Następnego dnia odcisnąć i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa – używając sitka o najdrobniejszych oczkach.

Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy zbieleją, dodać mak, kaszę mannę, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Uperfumować olejkiem migdałowym i zmiksować.

Ubić pianę z białek (ze szczyptą soli). Dodać do masy z makiem i delikatnie wymieszać szpatułką.

Ciasto przełożyć do trzech identycznych tortownic, wyścielonych papierem do pieczenia. Piec przez 30-35 minut w temperaturze 180 st. C.

Zrobić krem waniliowy. Śmietankę ubić na sztywno. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i miąższem z laski wanilii. Połączyć z bitą śmietaną. Dodać odsączone i pokrojone brzoskwinie (trochę zostawić do dekoracji). Wymieszać.

Blaty nasączyć ponczem i przełożyć kremem. Kremem pokryć też wierzch ciasta.

Udekorować czekoladą startą na tarce. Na brzegu zrobić wianuszek z drobno pokrojonych brzoskwiń.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 411
Ewa gotuje - odc. nr 411

Zdarza się, że w święta czegoś nam zabraknie – chociażby majonezu....

 

Podobne przepisy

Banany z grilla

Rodzynki namoczyć w rumie. Banany przekroić wzdłuż na pół. Skropić sokiem z cytryny. ...

Jabłka w syropie

Jabłka obrać, przekroić na pół. Wykroić gniazda nasienne. Z wody i cukru ugotować syr ...

Karpatka

Wodę zagotować z masłem, cukrem i solą. Zmniejszyć płomień do minimum, dodać mąkę i e ...

Ciasteczka świąteczne z czekoladą

Sama słodycz... Świetne na prezent!

Wróć do listy przepisów