Drożdże pokruszyć do miski. Zalać ½ szklanki ciepłej wody, dodać startą marchewkę, szklankę mąki oraz jajka. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto zwiększy objętość, wsypać resztę mąki, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. Wlać roztopione, lekko przestudzone masło. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki na babę – do ½ wysokości. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, by ciasto podrosło.
Piec przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.
Po wystudzeniu udekorować lukrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Choć Ewa uwielbia kuchnię międzynarodową i będąc za granicą zawsze kosztuje...
Pracę zacząć od przygotowania ciasta ciemnego. Masło utrzeć z cukrem. Gdy masa jest j ...
200 g czekolady i orzechy zmielić, wymieszać. 100 g czekolady pokroić w kostkę. Masło ...
Na oleju rzepakowym...
Masło rozpuścić, dodać pozostałe składniki. Masę wyłożyć na blachę, przycisnąć (np. o ...