Fasolę namoczyć i ugotować w osolonym wrzątku (szczypta soli). Wsypać do miksera, dodać żółtka, kakao, olej, proszek do pieczenia oraz cukier i cukier waniliowy. Zmiksować.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Połączyć z masą fasolową. Wrzucić czekoladę pokrojoną w drobną kostkę oraz posiekane, prażone migdały i żurawinę.
Przelać do tortownicy (wysmarowanej masłem, wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej mąką kukurydzianą) i piec przez 45-50 minut w temp. 180 st. C.
Po upieczeniu udekorować cukrem pudrem. Podawać z konfiturą z żurawiny.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym programie Ewa postanowiła zabrać widzów na kulinarne pogranicze Teksasu...
Na patelnię wlać wodę i wsypać cukier. Gdy się rozpuści, wrzucić przekrojone wzdłuż na pół oliwki...
Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać cukier i ubić pianę. Dodać żółtka i ubić ...
Ciepłe masło zmiksować z cukrem na masę o lekkiej puszystej konsystencji. Dodać ubite ...
Otulona bezą!