Cebule pokroić, zalać 2 1/2 l wody, posolić, dodać 3 łyżki cukru. Postawić na kuchence. Podczas gotowania wrzucić głowy i ogony, gotować do miękkości. Następnie wyjąc z wywaru. Do garnka wrzucić rybę podzieloną na dzwonka.
Gotować ok. 30 minut na bardzo wolnym ogniu. Wystudzić, przełożyć do głębokich półmisków (z karpia można wyjąć największe ości). Wywar przelać przez sito do drugiego naczynia, cebule przetrzeć.
Wrzucić namoczone rodzynki oraz migdały, zagotować. Następnie zdjąć z ognia, dodać żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wywaru, doprawić pieprzem. Dzwonka zalać, przykryć, przestudzić i włożyć do lodówki.
Podawać gdy galareta stężeje.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem gospodyni tego magazynu kulinarnego, Ewa Wachowicz przyrządzi...
Jajka wybić do miski. Roztrzepać, przyprawić solą i pieprzem, dodać mleko. Lekko ubić ...
Ogórki dokładnie umyć. Odciąć czubki...
Idealna przystawka na wigilijny stół! Świętą tuż tuż...
Pisanki z... galarety!