Mięso oczyścić z błon i obkroić. Wszystkie przyprawy rozgnieść w moździerzu, rozsypać na desce. W tak przygotowanej suchej marynacie obtoczyć polędwiczkę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Zamarynowane mięso obsmażyć na smalcu – na patelni lub od razu w naczyniu żaroodpornym. Podlać winem, przykryć i wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Po upieczeniu przełożyć na deskę, by polędwiczka „odpoczęła”. Następnie pokroić w plastry. Sos spod mięsa zagęścić mąką ziemniaczaną (rozrobioną w zimnej wodzie).
Podawać na purée ziemniaczano-brokułowym (mięso polać sosem), w towarzystwie modrej kapusty zasmażanej (na winie czerwonym, z dodatkiem żurawiny). Udekorować listkami jarmużu, pędami lucerny i kwiatami begonii.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa przyrządzi polędwiczkę wieprzową na purée z ziemniaków...
Z łososia odciąć skórę. Rybę podzielić na mniejsze kawałki...
Topinambur obrać, pokroić na krążki o grubości ok. 1 1/2 cm. Ugotowa ...
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier. Na stolnicy usypać kopczyk z przesianej mąk ...
Drożdże posłodzić, zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić...