Mięso pokroić na zgrabne paski. Przyprawić pieprzem i ziołami prowansalskimi. Owinąć szynką szwarcwaldzką i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przykryć, po czym wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 170 st. C. Piec przez 25-30 minut.
Do miksera wrzucić orzechy nerkowca, uprażone płatki migdałowe i czosnek. Zmiksować. Przyprawić solą i pieprzem. Dorzucić starty parmezan i listki bazylii. Wszystko zmiksować, stopniowo dolewając oliwę.
Na rozgrzaną patelnię wlać śmietanę. Dorzucić pesto i ugotowany, zielony groszek. Wymieszać i podgrzać. Dorzucić makaron ugotowany al dente. Wymieszać i przełożyć na paterę lub duży talerz. Na makaronie z sosem ułożyć upieczone kawałki indyka w szynce szwarcwaldzkiej. Udekorować bazylią.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku „Ewa gotuje” będzie na odwrót, niż zazwyczaj...
Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek. Przesmażyć. Zalać połową ...
Mięso delikatnie rozklepać dłonią. Przyprawić z obu stron...
Miękkie masło utrzeć z sokiem z cytryny, sosem Worcester, zielonym pieprzem, czosnkie ...
Gorczycę, pieprz, ziele angielskie i jałowiec uprażyć na patelni. Wsypać do 2 1/2 l w ...