Masło pokroić w kostkę, włożyć do pojemnika, przykryć i wstawić do zamrażalnika na 1 godzinę.
Szalotki pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem. Zeszklić. Zalać winem i odparować o połowę. Stopniowo dodać zmrożone masło cały czas mieszając (najlepiej miotełką). Posłodzić i przyprawić pieprzem.
Dorsza ugotować na parze (w koszyczku nad wodą doprawioną liściem laurowym i zielem angielskim).
Sos wyłożyć na talerz. Na sosie umieścić ugotowaną rybę. Podawać z gotowanymi szparagami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny program rozpocznie zupa cytrynowa. Bulion mięsny wzbogacony sokiem...
Podany z purée ziemniaczanym i kalafiorem romanesco...
Rybę przyprawić solą i pieprzem. Pokroić na kawałki...
Z solanki...
Orientalna wersja ryby po grecku...