Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Pierogi z białą kapustą

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę i zaparzyć wrzątkiem (stopniowo wlać szklankę gorącej wody i wymieszać nożem). Wybić jajko, wlać oliwę. Posiekać nożem, następnie dobrze wyrobić. Przykryć miską i odstawić na chwilę.

Liście kapusty poszatkować i obgotować. Wystudzić i odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać kapustę. Wymieszać i podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować. Szklanką lub pierścieniem wyciąć krążki. Na każdy nałożyć farsz. Złożyć na pół i skleić brzegi (można je zwilżyć wodą).

Partiami ugotować w osolonym wrzątku (po wypłynięciu wystarczy minuta). Wyłowić do miski z zimną wodą i odcedzić na sicie.

Przełożyć na półmisek i okrasić zrumienioną na maśle cebulą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 490
Ewa gotuje - odc. nr 490

Po kilku weekendach spędzonych pod Babią Górą Ewa wróci do Krakowa i od...

 

Podobne przepisy

Łosoś w musztardzie

Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową (tak, by potrawę można było przykryć i sz ...

Bryzol z pieczarkami i jajem sadzonym

Kultowa potrawa z PRL-u...

Klops z papryką

Świetny na ciepło oraz jako wędlina...

Spaghetti z sosem cebulowym

Sos do makaronu z... cebuli? Ależ oczywiście;-)

Wróć do listy przepisów