Pierś indyka pokroić w paski. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Przełożyć do zamykanego naczynia. Wlać sok wyciśnięty z 2 pomarańczy i oliwę. Zamknąć i na co najmniej godzinę schować do lodówki.
Przygotować sos. Z pomarańczy wyciąć filety, z resztek wycisnąć sok. W garnku roztopić masło, dodać owoce wraz z sokiem. Przyprawić świeżo otartą gałką muszkatołową. Zagotować. Wlać mleczko i zredukować.
Zamarynowane mięso nadziać na namoczone patyczki do szaszłyków i upiec na grillu. W trakcie pieczenia smarować marynatą. Podawać z sosem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Gdy robi się coraz ciepłej, chętnie sięgamy po receptury na zupy podawane...
Polędwiczki lekko posolić, obsmażyć na maśle na dość ostrym ogniu. Miód rozetrzeć z&n ...
Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce ...
Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki. Najlepsze będą prawdziwki, ale mogą też być inne ...
W wersji klasycznej, z masłem i koperkiem...