Ozór umyć i oczyścić. Przełożyć do garnka. Dorzucić warzywa i czosnek w łupinkach. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Zalać wodą, posolić, przykryć i gotować do miękkości.
Masło roztopić na patelni. Wsypać mąkę. Gdy zrobi się zasmażka, wlać wywar jarzynowy. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać śmietanę, przyprawić solą. Zdjąć z kuchenki, dodać musztardę i chrzan. Wymieszać.
Ozór obrać ze skóry, wystudzić, pokroić i przełożyć do sosu. Podgrzać i podawać z purée ziemniaczanym i tartymi buraczkami. Udekorować koperkiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po trzech weekendach nad Bałtykiem Ewa wróciła do Krakowa, więc gotować...
Pożywny bulion "z wkładką" zwany jest żydowską aspiryną.
Bodaj najbardziej znany rosyjski gulasz!
Mięso natrzeć solą. Zasznurować dratwą...
Mięso pokroić na plastry – w poprzek włókien. Przykryć folią, rozbić dość cienko...