Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Scarpaccia z cukinii

Opis przygotowania

Cukinie umyć i pokroić w cienkie plastry lub posiekać na mandolinie - najlepiej od razu wprost do miski. Posolić i odstawić na godzinę.

Po tym czasie dobrze odcisnąć sok, ale go nie wylewać. Do płynu wsypać mąkę i mąkę kukurydzianą. Wymieszać (powinno powstać gęste ciasto).  Dorzucić posiekany koperek. Jeszcze raz wymieszać i przelać na cukinię. Wymieszać.

Parmezan zetrzeć do miseczki. Dosypać bułkę tartą.

Ciasto z cukinią równo rozłożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Posypać parmezanem z bułką tartą. Skropić oliwą.

Upiec na złoty kolor w temp. 190 st. C.

Podawać z rukolą, szynką dojrzewającą i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Skropić oliwą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 547
Ewa gotuje - odc. nr 547

Tym razem kuchnia włoska. Kolejny odcinek zacznie się od straciatelli....

 

Podobne przepisy

Zupa koperkowa z brukselką

Kolejna odsłona jarzynowej!

Placki ziemniaczane z blachy

Z kartofli z wczorajszego obiadu...

Sałatka chrzanowa

Znakomity dodatek do wędlin!

Chłodnik po warszawsku

Na cielęcinie i włoszczyźnie ugotować rosół. Mięso i jarzyny wyjąć...

Wróć do listy przepisów