Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Babka ucierana

Opis przygotowania

Masło utrzeć. Dodać cukier waniliowy. Zmiksować. Porcjami wsypać cukier cały czas ucieraj±c. Po jednym dodać żółtka. Wsypać m±ki i proszek. Dodać skórkę otart± z cytryny. Wlać mleko i jeszcze raz zmiksować. Białka ubić na sztywno z sol±. Pianę przełożyć do masy i delikatnie wymieszać szpatułk±.

Przełożyć do formy na babę (wysmarowanej m±k± i wysypanej bułka tart±).

Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C.

Po wystudzeniu pokryć lukrem i udekorować posypk±.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 539
Ewa gotuje - odc. nr 539

W Wielk± Sobotę Ewa zaprosi do swej krakowskiej kuchni, gdzie zaprezentuje...

 

Podobne przepisy

Grysik z sokiem malinowym

W szklance zimnego mleka rozmieszać kaszę. Resztę zagotować w rondelku. Do gor±cego m ...

Muffinki z boczkiem i na słodko

Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na suchej patelni...

Rożki czarno-białe

M±kę wysiekać z masłem. Drożdże rozetrzeć z cukrem i ¶mietan±, dodać jajka i sól, zar ...

Ciasto dokładnie zważone

Jajka zważyć wraz ze skorupkami. Następnie odważyć dokładnie po tyle samo masła, m±ki ...

Wróć do listy przepisów