Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Babka ucierana

Opis przygotowania

Masło utrzeć. Dodać cukier waniliowy. Zmiksować. Porcjami wsypać cukier cały czas ucierając. Po jednym dodać żółtka. Wsypać mąki i proszek. Dodać skórkę otartą z cytryny. Wlać mleko i jeszcze raz zmiksować. Białka ubić na sztywno z solą. Pianę przełożyć do masy i delikatnie wymieszać szpatułką.

Przełożyć do formy na babę (wysmarowanej mąką i wysypanej bułka tartą).

Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C.

Po wystudzeniu pokryć lukrem i udekorować posypką.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 539
Ewa gotuje - odc. nr 539

W Wielką Sobotę Ewa zaprosi do swej krakowskiej kuchni, gdzie zaprezentuje...

 

Podobne przepisy

Ciasto z jabłkami i kakao

Na oleju rzepakowym...

Blamanż migdałowy

Ponoć zajadał się nim Józef Piłsudski...

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Pod kruszonką... Na mące orkiszowej!

Wróć do listy przepisów