Do oleju dodać tymianek, papryczkę chili, zesty z cytryny, sól i pieprz. Wymieszać. Zalać mięso. Przykryć i na kilka godzin wstawić do lodówki.
Masło roztopić w garnku i zeszklić na nim posiekaną szalotkę. Pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Wlać wino i odparować. Dodać bulion i musztardę. Zabielić śmietaną. Odparować.
Dodać miód. Doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem i tymiankiem.
Mięso upiec na ruszcie. Podawać z sosem musztardowym i surówką z czerwonej kapusty.
Kapustę i jabłko zetrzeć na dużych oczkach. Dodać majonez i sok z cytryny. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Przed nami długi majowy weekend – pora rozpocząć sezon grillowy....
W miejsce schabu - mortadela lub ser... Do tego jajo i mamy PRL!
Filety z dorsza rozmrozić, pokroić na zgrabne kawałki, posypać solą ze wszystkich str ...
Szybko i bardzo dietetycznie;-)
Z kurczakiem i królikiem...