Sprawioną perliczkę podzielić na kawałki i przełożyć do garnka z zimną wodą. Dorzucić obrane marchewki, pietruszki i seler. Dodać opaloną nad ogniem cebulę i kawałek pora. Doprawić solą. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć pianę (odszumować). Doprawić anyżem, liściem laurowym, zielem angielskim i szafranem. Dorzucić lubczyk i pod przykryciem gotować na małym ogniu przez co najmniej 2 godziny. W tym czasie zrobić makaron.
Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić kopczyk i wybić do niego 1 całe jajko. Dodać żółtka. Wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto. Przykryć i zostawić w spokoju na 20-30 minut.
Ciasto rozwałkować bardzo cienko. Powiesić na drewnianym drążku. Gdy wyschnie zwinąć w rulon i pokroić.
Ugotowany makaron przełożyć na talerze. Dodać ugotowaną marchewkę i zalać gorącym rosołem. Udekorować posiekaną natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek autorskiego programu Ewy będzie niezwykły, bo… jubileuszowy!...
Tradycyjna potrawa z Toskanii...
Kromki chleba pokruszyć na małe kawałki (bez skórki) do miski i zalać wodą. Pomid ...
Mięso umyć i włożyć do garnka, zalać 2 l wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie, przyprawić solą, przykryć i ugotować...
Na wywarze jarzynowym;-)