Żurawinę najlepiej zbierać po przymrozkach. W przeciwnym razie warto ją lekko zmrozić w zamrażarce (5-6 godzin). Wówczas będzie słodsza i mniej cierpka.
Owoce umieścić w rondlu. Zasypać cukrem (w proporcji 2:1). Postawić na kuchence, wymieszać i gotować na małym ogniu przez ok. 40 minut.
Po tym czasie dodać jabłka – obrane i starte na dużych oczkach. Podgrzewać przez kilka minut. Przełożyć do wyparzonych słoików. Odwrócić do góry dnem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa uwielbia lokalne produkty i regionalną kuchnię. Dlatego, za każdym...
Polska gąska po włosku, czyli cienko skrojony wędzony filet z gęsi domowej...
Ogórki obrać, pokroić na plastry, posolić i odstawić. Jak puszczą sok, odcisnąć z nad ...
Do jogurtu dodać majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę i świeżą miętę. Posolić i ...
Śliwki przełożyć na sito i przelać wodą (po to, by usunąć nadmiar dymnego posmaku z w ...