Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Grzybowa z ziemniakami

Opis przygotowania

Ziemniaki obrać i obgotować w osolonym wrzątku (wystarczy 10 minut).

W garnku roztopić łyżkę masła. Wrzucić drobno pokrojone szalotki. Po chwili dodać posiekany czosnek. Przyprawić tymiankiem. Dodać namoczone podgrzybki – wraz z wodą. Zalać wywarem jarzynowym. Przykryć i gotować przez 20 minut.

Ziemniaki odcedzić i przełożyć do garnka z roztopionym masłem. Dusić do miękkości na wolnym ogniu przewracając od czasu do czasu.

Na patelni roztopić drugą łyżkę masła i usmażyć drobno pokrojone pieczarki.

Zupę doprawić gałką muszkatołową i zmiksować. Dorzucić pieczarki. Zabielić śmietaną. Przyprawić solą.

Podawać z ziemniakami duszonymi w maśle. Na talerzu udekorować natką pietruszki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 471
Ewa gotuje - odc. nr 471

W tym roku tak się poukładało, że ostatni w ramówce jesiennej odcinek „Ewa...

 

Podobne przepisy

Krem z cukinii z bryndzą

Cukinie umyć i pokroić w grubą kostkę...

Barszcz czerwony ze śmietaną i ziemniakami

Zaskakuje smakiem z powodu wody z... kiszonych ogórków.

Zupa z kurczakiem i ananasem

Podudzia umyć, włożyć do garnka. Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą...

Brokułowy krem z migdałami i bryndzą

Brokuły umyć, różyczki odciąć. Łodygi obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Wrzucić d ...

Wróć do listy przepisów