Spód foremki wyścielić papierem do pieczenia, boki natłuścić. Na dnie ułożyć herbatniki (na końcu trzeba będzie dociąć).
Ser zmiksować z żółtkami, proszkiem do pieczenia, miąższem z laski wanilii, budyniem, olejem i mlekiem.
Białka ubić z solą. Utrwalić cukrem i połączyć z masą serową (można to zrobić robotem, ale na najniższych obrotach). Przelać na spód z herbatników.
Wstawić na 80 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Podawać z sosem wiśniowym (mrożone owoce wystarczy zagotować i zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej). Na talerzyku udekorować melisą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tydzień po Wielkanocy Ewa zaprezentuje przepisy kuchni resztkowej. Na pierwsze...
Przygotować nadzienie. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dolać spirytus (wedle uznania), ...
Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić pianę. Utrwalić...
Galaretki rozpuścić, wylać na płaskie talerze. Gdy zastygną, pokroić w kostkę i nałoż ...
Mąkę przesiać, posolić. Dodać masło, wysiekać (całość powinna przypominać bułkę tartą ...