Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Pasztet z cukinii i marchewki

Opis przygotowania

Cukinie ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na sitko, posolić i odstawić, żeby warzywo puściło sok.

Masło roztopić na patelni. Wrzucić pokrojone w kostkę cebule. Gdy się zeszklą dodać posiekany czosnek. Wymieszać i podsmażyć.

Marchewkę obrać i zetrzeć. Dorzucić odciśniętą cukinię i cebulę z czosnkiem. Wybić jajka. Przyprawić ziołami prowansalskimi, papryką, chili, curry, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać starty ser, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, miękkie masło i pestki dyni. Dobrze wyrobić.

Przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wierzch wyrównać zwilżoną dłonią. Docisnąć. Posypać pestkami dyni.

Piec przez godzinę w temp. 180 st. C.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 437
Ewa gotuje - odc. nr 437

W zdrowej kuchni nie może zabraknąć warzyw – co wcale nie oznacza,...

 

Podobne przepisy

Konfitura z cebuli

Dodatek do knedli, pierogów lub pieczeni...

Cebulowa na winie czerwonym

Zupa na czerwonym winie i czerwonej cebuli...

Solferino

Włoska wariacja na temat pomidorówki...

Cebula prażona

Warto zrobić ją w domu!

Wróć do listy przepisów