Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder i orzechy. Dorzucić zimne masło. Posiekać.
Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtko i wlać wodę. Wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto. Włożyć do zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażarki.
Po 10 minutach rozwałkować i wykleić dno oraz boki formy na tartę (średnica 25-26 cm). Nakłuć widelcem i upiec w piekarniku na złoty kolor (25 minut w temp. 180 st. C).
Cukier roztopić na patelni, wlać wino, dodać naciętą wanilię. Gdy sos odparuje wrzucić wypestkowane śliwki. Wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Doprawić cynamonem. Dodać zimne masło. Odstawić do wystudzenia.
Mascarpone posłodzić cukrem pudrem. Uperfumować ekstraktem waniliowym. Wlać śmietankę i zmiksować.
Na wystudzone ciasto nałożyć najpierw krem, następnie śliwki w syropie. Udekorować listkami mięty.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Nic tak nie cieszy, jak warzywa z własnej uprawy. Zwłaszcza, gdy mogą wylądować...
W stylu bajaderki;-)
Placek pełen orzeszków...
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać w dużej misce. Dodać rozpuszczone masło ...
Cukier i drożdże rozpuścić w mleku, wmieszać 5 łyżek mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce...