Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Tarta ze śliwkami

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder i orzechy. Dorzucić zimne masło. Posiekać.

Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtko i wlać wodę. Wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto. Włożyć do zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażarki.

Po 10 minutach rozwałkować i wykleić dno oraz boki formy na tartę (średnica 25-26 cm). Nakłuć widelcem i upiec w piekarniku na złoty kolor (25 minut w temp. 180 st. C).

Cukier roztopić na patelni, wlać wino, dodać naciętą wanilię. Gdy sos odparuje wrzucić wypestkowane śliwki. Wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Doprawić cynamonem. Dodać zimne masło. Odstawić do wystudzenia.

Mascarpone posłodzić cukrem pudrem. Uperfumować ekstraktem waniliowym. Wlać śmietankę i zmiksować.

Na wystudzone ciasto nałożyć najpierw krem, następnie śliwki w syropie. Udekorować listkami mięty.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 433
Ewa gotuje - odc. nr 433

Nic tak nie cieszy, jak warzywa z własnej uprawy. Zwłaszcza, gdy mogą wylądować...

 

Podobne przepisy

Baba z makiem

Obowiązkowa na wielkanocnym stole!

Buchta

Ciasto drożdżowe z rodzynkami;-)

Deska słodkości

Z domową czekoladą;-)

Babka z czerwonym winem

Masło, cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodać po jed ...

Wróć do listy przepisów