Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Racuchy drożdżowe

Opis przygotowania

Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek. Wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru, wlać ½ szklanki ciepłego mleka. Delikatnie wymieszać, przykryć i odstawić na ½ godziny.

Po tym czasie wybić jajko. Uperfumować cukrem waniliowym. Wlać resztę mleka. Posolić. Wymieszać łyżką. Wyrobić. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.

Gdy ciasto podwoi objętość zrobić zgrabne racuchy i usmażyć na mocno rozgrzanym maśle (z obu stron przez 2-3 minuty, ciasto najlepiej nabiera się i formuje dwiema łyżkami). Odsączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Oprószyć cukrem pudrem. Podawać z konfiturą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 419
Ewa gotuje - odc. nr 419

Młody szpinak jest znakomitym składnikiem wiosennych sałatek, ale równie...

 

Podobne przepisy

Kotlet Pożarskiego

Ze strażą nie ma nic wspólnego, przepis wywodzi się bowiem z kuchni rosyjskiej...

Mini zapiekanki warzywne

Przysmak dla wegetarian!

Kisz z łososiem i brokułami

Tarta w wersji wytrawnej.

Szaszłyki z barana

Mięso pokroić na zgrabne kawałki. Włożyć do zamykanego naczynia, dodać drobno pokrojo ...

Wróć do listy przepisów