
Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek. Wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru, wlać ½ szklanki ciepłego mleka. Delikatnie wymieszać, przykryć i odstawić na ½ godziny.
Po tym czasie wybić jajko. Uperfumować cukrem waniliowym. Wlać resztę mleka. Posolić. Wymieszać łyżką. Wyrobić. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Gdy ciasto podwoi objętość zrobić zgrabne racuchy i usmażyć na mocno rozgrzanym maśle (z obu stron przez 2-3 minuty, ciasto najlepiej nabiera się i formuje dwiema łyżkami). Odsączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Oprószyć cukrem pudrem. Podawać z konfiturą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Młody szpinak jest znakomitym składnikiem wiosennych sałatek, ale równie...
Skórę na gęsich piersiach naciąć na krzyż, mięso natrzeć z obu stron solą, pieprzem, ...
25 października to... Światowy Dzień Makaronu!
Mięso umyć i wyczyścić. W misce wymieszać oliwę z musztardą i sosem sojowym...
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Cebulę, boczek oraz czosnek posiekać w k ...