Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na dużej patelni na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić posiekany czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę. Przyprawić papryką oraz kurkumą. Wsypać kaszę bulgur. Zalać wywarem jarzynowym. Gotować przez 15 minut.
Dodać fasolę, dorzucić wyczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię pokrojoną w grube półplastry. Przyprawić sosem sojowym. Przykryć i dusić przez kilka minut. Pod koniec dodać pomidorki koktajlowe.
Podawać na ciepło z kawałkami awokado i cząstkami cytryny (awokado warto od razu skropić sokiem). Udekorować natką pietruszki lub kolendrą. Doprawić świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po kilku tygodniach spędzonych w Beskidach Ewa wróci do kuchni w Krakowie....
Z boczkiem i serem cheddar...
Znakomity dodatek do kremowych zup i makaronów;-)
Podany z pesto na jarmużu;-) A jeśli zapomnimy o boczku - będzie wege!
Cukinie umyć i pokroić w grubą kostkę...