
Kapustę przełożyć do garnka z podsmażoną na maśle, drobno pokrojoną cebulą. Podlać odrobiną wody. Dodać kminek, ziele angielskie i liście laurowe. Wymieszać. Przykryć i gotować przez 20 minut.
Mięso mielone przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cebulę drobno pokroić, zrumienić na maśle i dodać do wieprzowiny. Wybić jajko, dodać namoczoną i odciśniętą bułkę Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić. Dłonie zwilżyć i uformować klopsiki.
Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Wlać trochę wody z gotującej się kapusty, rozprowadzić i przelać do garnka. Dodać przecier pomidorowy i koperek. Wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na kapuście ułożyć klopsiki.
Piec przez 30 minut w temp. 180 st. C.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
To już czterechsetny, jubileuszowy odcinek „Ewa gotuje“! A...
Mięso pokroić na plastry, przykryć folią spożywczą, lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć ...
Brokuł i kalafiora podzielić na cząstki, pora pokroić na 3-centymetrowe kawałki. Wszy ...
Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową (tak, by potrawę można było przykryć i sz ...
Mięso posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Obsmażyć ze wszystkich stron na p ...