
Do m±ki dodać proszek do pieczenia i przesiać na stolnicę. Wsypać cukier i cukier waniliowy, dodać zimne masło. Posiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko. Wymieszać i zagnie¶ć ciasto. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki.
Budyń rozrobić w odrobinie zimnego wina. Resztę zagotować z cukrem. Wlać budyń. Mieszaj±c zagotować.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Dobrze odcisn±ć z soku. Przełożyć do budyniu. Uperfumować skórk± cytrynow±.
Ciasto rozwałkować na posypanej m±k± stolnicy. Następnie wykleić nim spód i boki tortownicy (foremkę wysmarować wcze¶niej masłem i wysypać bułk± tart±; ¶rednica 24 cm).
Na ciasto wyłożyć masę jabłkow±. Piec przez 45 minut w temp. 180 st. C.
¦mietanę schłodzić i ubić. Posłodzić i dodać cukier waniliowy. Wymieszać i przełożyć na wystudzone ciasto.
Dookoła zrobić wianuszek z prażonych płatków migdałowych. Na ¶rodek zetrzeć gorzk± czekoladę.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa odwiedzi niewielk±, rodzinn± winnicę Szawapier w...
Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na suchej patelni...
M±kę z kakao przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, cukier puder, cukier waniliow ...
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Naprzemiennie z mlekiem dodawać m±kę przes ...
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka, sól i skórkę z cytryny. M±kę ...