Ser dwukrotni przepuścić przez maszynkę. Wybić jajka. Dodać ksylitol, kartoflankę oraz jogurt. Uperfumować skórką otartą z cytryny oraz miąższem z laski wanilii. Wycisnąć sok z cytryny. Zmiksować. Przełożyć do tortownicy – wyłożonej papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem (średnica 24-25 cm). Wcisnąć całe truskawki.
Piec przez 15 minut w temp. 175 st. C. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 120 st. C i piec przez 1 godzinę.
Z cytryny wycisnąć sok. Połączyć z serkiem homogenizowanym. Dodać ksylitol oraz ricottę. Wymieszać. Polewą pokryć wierzch sernika. Wstawić do lodówki.
Truskawki pokroić w ósemki. Przełożyć do miski. Dodać miętę. Ułożyć na środku schłodzonego sernika.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa odwiedziła Gościniec Banica - gospodarstwo agroturystyczne...
Na patelni roztopić masło, dodać sok z cytryny, miód oraz łyżkę rumu. Podgrzewać, aż ...
Z cukru odsypać 1/4, resztę wsypać do garnka, zalać wodą, postawić na ogniu, aż się r ...
Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier, wymieszać, zrobić ...
Wiejskie dziewczęta w welonach - tak brzmi oryginalna nazwa tego deseru;-)