Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Żurek

Opis przygotowania

Paczkę płatków owsianych przesypać do kamionkowego naczynia, dodać kopiatą łyżkę mąki i czosnek, po czym zalać ciepłą wodą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni. Gotowy zakwas przelać do słoików i wstawić do lodówki (może tam stać nawet 3 tygodnie).

Drobno pokrojony boczek usmażyć na patelni w oliwie - na złoty kolor. Do garnka włożyć białą kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie, posiekany czosnek, suszone grzyby i połowę złocistego boczku. Zalać wodą, dodać roztarty w dłoniach suszony majeranek i trzymać na ogniu ok. 30 minut (biała kiełbasa musi się dobrze ugotować).

Zakwas przecedzić przez sito. Łyżką odcisnąć płatki, by oddały cały swój smak. Zakwas dodać do garnka, doprawić solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Na samym końcu zaprawić kwaśną śmietaną.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 2
Ewa gotuje - odc. nr 2

Drugi odcinek tego autorskiego programu kulinarnego będzie utrzymany w...

 

Podobne przepisy

Oberiba

Kalarepy obrać i pokroić w słupki, ziemniaki i cebulę w kostkę...

Krem z kiszonych ogórków

Ogórkowa nieco inaczej...

Sopa de ajo

Hiszpańska zupa z czosnku, chorizo i suszonej papryki;-)

Wzmacniająca zupa jarzynowa

Idealna na jesienną słotę...

Wróć do listy przepisów