Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Kartoflanka z kiszoną kapustą

Opis przygotowania

Warzywa obrać, zalać wodą. Dodać cebulę opieczoną na ruszcie lub patelni (bez tłuszczu). Przykryć i gotować 30-40 minut na małym ogniu (w szybkowarze znacznie szybciej - 6-7 minut).

Wywar przecedzić przez sito. Jeśli chcemy uzyskać wywar mięsny, do podanych składników wystarczy dodać kawałek kurczaka, wołowiny etc. Bulion można podzielić na porcje i zamrozić - będzie stanowił świetną bazę dla zup.

Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i posiekać. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć w nim kartofle (przez ok. 5 minut), często mieszając, by nie przywarły do dna. Pod koniec dodać czosnek. Zalać bulionem i gotować pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie.

Dodać ser i podgrzewać, aż się rozpuści. Przyprawić solą (ew. pieprzem). Dodać posiekaną pietruszkę lub kolendrę.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 54
Ewa gotuje - odc. nr 54

Tym razem lekcja gotowania dla najmłodszych. Ewa Wachowicz ugotuje bulion...

 

Podobne przepisy

Sułkowicka "krzonówka"

W niewielkiej ilości wody ugotować mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzone i wędzo ...

Cappuccino z grzybów leśnych

Z bitą śmietaną;-)

Orientalna zupa z imbirem

Warzywa umyć. Selera pokroić w kostkę, marchewki w półplasterki, cebulę, imbir i sele ...

Zupa borówkowa

Słodka, kwaśna, z makiełkami...

Wróć do listy przepisów