Żeberka włożyć do garnka z zimną wodą (około 2 l). Przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym oraz łyżeczką soli. Przykryć i doprowadzić do wrzenia (najlepiej pod pokrywą szybkowarową).
Marchewki i pietruszkę pokroić w słupki. Przesmażyć na maśle. Dorzucić posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodać czosnek. Usmażone warzywa dodać do gorącego wywaru. Wsypać kaszę jaglaną (wcześniej przepłukać ją na sicie pod bieżącą wodą). Gotować przez 10 minut.
Papryki wyczyścić i pokroić w zapałkę. Dorzucić do garnka. Przyprawić lubczykiem i gotować jeszcze przez kilka minut.
Na końcu doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa ugotuje kolorową i bardzo zdrową zupę paprykową...
Na suchą patelnię wsypać pestki dyni i uprażyć na złoty kolor (tak samo można uprażyć ...
Buraki owinąć folią (każde warzywo oddzielnie) i wstawić do piekarnika...
Pieczarki obrać, przekroić na pół, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać pokrojo ...
Truskawki umyć, usunąć szypułki...