Z dyni usunąć pestki, pokroić na półksiężyce, odciąć skórkę a miąższ pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło, wrzucić i zeszklić cebulę. Dodać dynię i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy się usmaży, dodać posiekany czosnek oraz obrany i pokrojony w plastry imbir. Przyprawić ostrą wędzoną papryką. Wlać wywar i mleczko kokosowe, przykryć i gotować do miękkości (pod pokrywą szybkowarową wystarczy 15 minut).
Dodać masło orzechowe, zakwasić sokiem z cytryny i zmiksować.
Podawać z prażonym słonecznikiem. Udekorować natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Andrzejki! A więc dobra zabawa! Ewa odwiedzi restaurację w Zatorze, która...
Na suchą patelnię wsypać pestki dyni i uprażyć na złoty kolor (tak samo można uprażyć ...
Cukinie umyć i pokroić na kawałki. Ziemniaka obrać, pokroić w grubą kostkę, cebulę ró ...
Warzywa, za wyjątkiem pomidorów, pokroić na mniejsze kawałki...
Suchy, obrany groch przesypać na sito i pod bieżącą wodą płukać przez dłuższą chwilę...