Kiełbasę wrzucić do wrzątku (jeśli jest już parzona, to pomijamy tę czynność).
Jabłka umyć, pokroić na ósemki, wyciąć gniazda nasienne, przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, wymieszać i odstawić.
Cebule posiekać w piórka i zeszklić na maśle. Na cebuli ułożyć sparzoną kiełbasę. Przyprawić jałowcem i gałązkami tymianku. Piec przez 10 minut w 200 st. C.
Po tym czasie podlać cydrem i dołożyć jabłka. Zapiekać przez 15-20 minut.
Podawać z purée z chrzanem (do ziemniaków wystarczy dodać łyżkę masła i łyżkę chrzanu, ugnieść i udekorować koperkiem). Kiełbasę można dodatkowo ozdobić gałązkami tymianku.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Koszyczek z pisankami, chrzanem, chlebem i wędzonką może świadczyć tylko...
Deser wybrany przez Artura Jędrzejczyka.
Do miski wsypać płatki owsiane, dodać ziarno słonecznika, posiekane orzechy włoskie oraz sezam...
Zrobić tzw. krótki zakwas (np. wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie). Drożdże roz ...
Z borówkami i kremem śmietankowym;-)