
Proporcje na 2 litrowy słoik z szeroką szyjką.
Ogórki dokładnie umyć. Odciąć czubki. Pionowo i ciasno ułożyć w słoiku. Wcisnąć kawałki chrzanu (korzeń obrać i podzielić wzdłuż na 2-3 części – dzięki niemu ogórki będą jędrne i chrupiące).
Dodać czosnek, gałązkę kopru i ziele angielskie. Zalać gorącą solanką (na 1 litr wody – 3 dag soli). Przykryć chlebem. Zakręcić. Ogórki będą gotowe po 2-3 dniach.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku programu Ewa zaprasza na potrawy z ognia. Nie z rusztu,...
Ogórkowa nieco inaczej...
Pora umyć pod bieżącą wodą, posiekać w półplasterki...
Z krakowską suchą;-)
Warzywa obrać, włożyć do garnka, dodać glon konbu...