Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać krupczatkę. Posłodzić. Uperfumować cukrem waniliowym. Posolić. Dodać zimne masło i wysiekać.
Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk. Zrobić dołeczek i wybić do niego jajko i żółtka. Dodać śmietanę. Wymieszać nożem, zagnieść ciasto.
Następnie uformować wałek i podzielić go na dwie nierówne części (1/3 i 2/3). Mniejszą lekko rozpłaszczyć, posypać kakao i jeszcze raz zagnieść.
Tak przygotowane ciasto włożyć do woreczków i wstawić do lodówki na co najmniej ½ godziny.
Schłodzoną, większą część ciasta zagnieść i rozwałkować. Przełożyć do prostokątnej formy (26 x 33 cm; foremka wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą), wyklejając nim spód i boki.
Na cieście ułożyć całe truskawki (na sztorc; by się nie przewracały, można przyciąć je od strony szypułek). Na truskawki pokruszyć schłodzone, ciemne ciasto lub zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Wstawić na ½ godziny do piekarnika, rozgrzanego do 190 st. C. Po tym czasie przykryć folią aluminiowa i piec przez kolejne ½ godziny.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ostatni przed wakacjami odcinek „Ewa gotuje” upłynie pod znakiem...
Pracę zacząć od przygotowania ciasta ciemnego. Masło utrzeć z cukrem. Gdy masa jest j ...
Przesianą mąkę z cukrem pudrem i masłem posiekać nożem. Dodać żółtka lekko rozbite wi ...
Mrożone truskawki zmiksować i posłodzić, nałożyć do szampanówek, zalać winem musujący ...
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i cynamonem. P ...