Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Tarta z makrel±

Opis przygotowania

Drożdże posłodzić, zalać ciepł± wod±, wymieszać i odstawić.

Do miski wsypać m±kę, posolić, wlać oliwę. Dodać drożdże i dokładnie wyrobić na jednolite ciasto (najlepiej mikserem z hakami). Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce – na około ½ godziny.

Przygotować farsz. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojon± w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodać posiekany czosnek. Przemieszać. Wsypać m±kę. Zalać mlekiem i dokładnie wymieszać. Przyprawić gałk± muszkatołow±, sol± i pieprzem. Gdy sos zgęstnieje, zdj±ć z ognia i dodać kawałki ryby (bez skóry i o¶ci).

Wyro¶nięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na kształt formy do tarty (¶rednica 28 cm). Ciastem wykleić spód i boki foremki (wcze¶niej wysmarować masłem i wysypać bułk± tart±).

Na ciasto wyłożyć farsz. Wyrównać. Posypać startym serem. Ułożyć plastry pomidora. Posypać kaparami.

Piec przez 20-25 minut w temp. 200 st. C. Podawać na ciepło lub na zimno.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 243
Ewa gotuje - odc. nr 243

Tym razem Ewa zaprosi na potrawy z dodatkiem oliwek. Zacznie od szybkiej...

 

Podobne przepisy

Nale¶niki szpinakowe

Z pstr±giem wędzonym...

Karp na zielono

Ryba w warzywnym sosie!

Makaron z patelni

Filet z kurczaka pokroić w grub± kostkę, włożyć do zamykanego naczynia, dodać czosnek przeci¶nięty przez praskę, przyprawić sol±...

Lasagne bolognese

Z masła i m±ki zrobić jasn± zasmażkę. Dolać mleko i gotować do uzyskania gładkiego so ...

Wróć do listy przepisów