Mięso umyć i włożyć do garnka, zalać 2 l wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie, przyprawić solą, przykryć i ugotować (w szybkowarze 15 minut).
Warzywa umyć, obrać i pokroić w plastry (za wyjątkiem kalafiora). Przesmażyć na łyżce masła lub oliwy – zaczynając od najtwardszych jarzyn korzeniowych. Przełożyć do garnka z bulionem, dodać różyczki kalafiora. Przyprawić chili oraz imbirem i gotować do miękkości (w szybkowarze 5 minut).
Po ugotowaniu wyłowić mięso, liście laurowe i ziele angielskie. Zupę zmiksować na gładki krem. Podawać z kawałkami ugotowanego kurczaka oraz kleksem śmietany i natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Im chłodniej na polu, czy też jak kto woli, na dworze, tym częściej sięgamy...
Tradycyjna, portugalska zielona zupa, ale na rodzimym jarmużu;-)
Bulion wołowy z warzywami;-)
Wszystkie składniki marynaty połączyć. Wieprzowinę pokroić na cienkie paski, zamaryno ...
Botwinkę dokładnie umyć. Łodyżki z liśćmi posiekać w drobne paski, podobnie zrobić z ...