M±kę przesiać na stolnicę, posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier, wymieszać, zrobić kopczyk, następnie dołeczek. Wybić żółtka. Zagarn±ć nożem. Gdy zrobi± się kluski, zarobić ciasto. Uformować kulę, włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na 10-15 minut.
Po tym czasie rozwałkować, podsypuj±c m±k±. Foremk± – w okresie przed¶wi±tecznym mog± to być gwiazdki, choinki, aniołki itp. – wykroić ciastka. Posmarować lekko roztrzepanym białkiem. Posypać cukrem. Przełożyć na blachę. Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Wystudzone ciastka można przełożyć powidłami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po raz kolejny Ewa zaprasza na potrawy kuchni hiszpańskiej. Zrobi tapenadę...
Ponoć zajadał się nim Józef Piłsudski...
Do białek dodać szczyptę soli, ubić pianę, pod koniec ubijania utrwalić cukrem. Dodać ...
Galaretki rozpu¶cić, wylać na płaskie talerze. Gdy zastygn±, pokroić w kostkę i nałoż ...
Drożdże rozpu¶cić w mleku, dodać szczyptę cukru i m±kę - tyle, by rozczyn miał konsys ...