Gorczycę, pieprz, ziele angielskie i jałowiec uprażyć na patelni. Wsypać do 2 1/2 l wody. Posolić i posłodzić. Dodać liście laurowe i przekrojoną na pół główkę czosnku (w łupinie).
Do tak przyrządzonej marynaty włożyć schab i odstawić na kilka godzin. Następnie wyjąć, osuszyć i obsmażyć na patelni w odrobinie oliwy lub posmarować oliwą i opiec na grillu.
Mięso przełożyć do gęsiarki lub włożyć do rękawa (schab upieczony w rękawie będzie bardziej soczysty). Piec ok. 1/2 godziny.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
"W tym odcinku „Ewa gotuje” gratka dla mięsożerców: schab marynowany...
Mięso pokroić w kostkę. Przełożyć do zamykanego pojemnika...
Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać roztrzepane jajko, drobno posieka ...
Mięso oczyścić z błon i obkroić. Wszystkie przyprawy rozgnieść w moździerzu...
W miejsce schabu - mortadela lub ser... Do tego jajo i mamy PRL!