Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać roztrzepane jajko, drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę lub roztarty czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać starty ser i tyle śmietany lub jogurtu, aby otrzymać gęstą masę. Łyżką formować niewielkie placki i smażyć w oleju.
Podawać z kleksem śmietany, wędzonym łososiem lub pokruszonym serem kozim.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Placki ziemniaczane, surówka z białej rzodkwi, serownik-murzynek wariacje...
Na patelni roztopić masło, dolać sos sojowy i miód. Włożyć kurze udka (wcześniej umyt ...
Najlepiej wychodzi z tego, co akurat znajdziemy w lodówce...
Wigilijna ryba nieco inaczej...
Ziarna kolendry rozgnieść w moździerzu. Skórkę na kaczych piersiach naciąć...